Informatie voor patiënten

U heeft een pakketje van Hartis ontvangen. Hoe nu verder?

Hartritme-onderzoek

U heeft in overleg met uw huisarts besloten een hartritme onderzoek te laten uitvoeren. Dit onderzoek geeft uw arts belangrijke informatie over de werking van uw hart, zowel in rust als tijdens inspanning.

Voor dit onderzoek sluit de doktersassistente een ECG-recorder aan op uw lichaam die automatisch uw hartritme registreert en waarmee u eventueel zelf kunt aangeven wanneer u klachten heeft. Het onderzoek is volkomen pijnloos.

U ontvangt ook een dagboek. In deze folder leggen we uit wat een ECG-recorder en een ECG is, wat het onderzoek precies inhoudt en wat u zelf kunt doen om het onderzoek succesvol te laten verlopen.

Alle zorgverzekeraars vergoeden dit onderzoek. Net zoals andere diagnostische onderzoeken wordt dit onderzoek wel ten laste gebracht van het wettelijk verplicht eigen risico.

hartis-meter

De recorder en het ECG

Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een kleine draagbare, digitale ECG-recorder die voortdurend uw hartritme registreert. We noemen die registratie van uw hartslag een ECG (elektrocardiogram). Met het ECG krijgt uw arts een goede indruk van uw hartritme in een bepaalde periode (1, 2 of 3 dagen of 1 tot 2 weken). Met de resultaten van het onderzoek en de gegevens uit het door u ingevulde dagboekje kan de arts bepalen of en welke vervolgstappen nodig zijn.

De voorbereiding

U maakt met de assistente een afspraak voor het ophalen en aansluiten van de ECG-recorder. Het aanbrengen duurt ongeveer 10 minuten en is volkomen pijnloos. Trek op de dag zelf ruimvallende kleding aan die u makkelijk over de elektroden aan en uit kunt trekken, bijvoorbeeld een trui of een los T-shirt.

Het onderzoek

Als de ECG-recorder is aangesloten kunt u gewoon uw normale activiteiten hervatten.
U hoeft verder niets te doen, behalve het dagboek bijhouden dat u van de assistente heeft gekregen.

Niet douchen of baden met de ECG recorder

U draagt de ECG-recorder op uw lichaam. Met de recorder mag u niet douchen, in bad, zwemmen of naar de sauna. De recorder is namelijk niet waterdicht. De kabels en de elektroden (plakkers) die op uw borst zitten, moeten ook droog blijven. Voorzichtig uw lichaam wassen met een washandje mag natuurlijk wel. Wanneer u één of meerdere setjes elektroden heeft meegekregen van de assistente kunt u de elektroden en de recorder verwijderen om te douchen. Droog u na het wassen goed af, gebruik geen bodylotion of een andere crème of vettige zalf. Plak daarna de nieuwe elektroden volgens de instructie in het dagboek op uw bovenlichaam. Vermeld in het dagboek dat u de elektroden heeft vervangen nadat u zich heeft gewassen. Vermeld ook de dag en het tijdstip waarop u dit heeft gedaan.

TIP Markeer de plaats van de elektroden met een balpen voordat u de elektroden losmaakt. Zo kunt u de nieuwe elektroden na het douchen eenvoudig op dezelfde locatie terugplaatsen.

Aanbrengen van de ECG-recorder

Wanneer u bij de assistente komt om de recorder aan te laten sluiten, zal zij u vragen om uw bovenlichaam te ont- bloten. De recorder is namelijk verbonden met elektroden die de assistente op uw blote borst moet plakken. Bij mannen kan het nodig zijn om wat borsthaar weg te scheren. Dames adviseren wij een bh zonder beugel te dragen om contact met de elektroden te vermijden. De recorder zelf draagt u in een speciaal daarvoor bestemd tasje. U heeft verder geen last van de recorder. U kunt gewoon doen wat u altijd doet.

Markeer uw klachten

Bij een langdurige registratie van 1 tot 2 weken, vragen we u of u uw klachten waarvoor u naar de huisarts bent gegaan wilt markeren. Dat betekent dat u op het moment dat u last krijgt van een klacht, zo snel mogelijk op de blauwe knop van de ECG-recorder drukt.

Hiermee markeert u het moment van uw klacht in het ECG. Doe dit indien mogelijk iedere keer dat u een klacht heeft en noteer gelijk in uw dagboekje: datum, tijdstip, soort klacht en waar u op dat moment mee bezig was.

De recorder registreert continu uw hartritme. Ook als het u een keer niet lukt om bij een klacht op de knop te drukken, zal de onregelmatigheid in het ECG zichtbaar zijn.

Losraken van de elektroden

Pas op dat de elektroden (plakkers) niet los raken. Is dit toch het geval, plak de elektroden dan opnieuw vast volgens de instructies in het dagboek. Noteer in uw dagboek duidelijk wanneer en hoe laat de elektroden zijn losgeraakt en weer vastgeplakt. Dit is van belang bij het beoordelen van de resultaten uit de metingen.

TIP U kunt een verbandpleister over de plakker heen plakken en daarmee de elektroden extra op de huid fixeren.

Let extra op

Gebruik op de dag dat de recorder aangesloten wordt geen bodylotion, zonnebrandcrème of andere crème of olieachtig product. Op uw bovenlichaam worden elektroden geplakt die uw hartslag registreren. Wanneer uw huid ‘vet’ is laten de elektroden los en is een goede registratie niet mogelijk.

Waarom een dagboek bijhouden?

Het is voor het resultaat heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek ook het dagboekje bijhoudt dat u van de
assistente heeft meegekregen.

Noteer hierin nauwkeurig wanneer u wat doet en wanneer u welke klachten krijgt met vermel- ding van datum en tijdstip.

Zo kan uw arts, in combinatie met de resultaten uit het ECG, zien of er een relatie is tussen bepaalde activiteiten en uw klachten.

Laat de ECG-recorder dicht

Maak de ECG recorder nooit open.
Er ontstaat gemakkelijk storing en het apparaat kan beschadigen.

Extra elektroden

Naast de ECG-recorder en het dagboek krijgt u, afhankelijk van de opnameperiode, een aantal setjes elektrodeplakkers mee naar huis. Deze kunt u opnieuw op uw borst bevestigen nadat u zich heeft gewassen.

Terugbrengen van de ECG-recorder

Na de onderzoeksperiode kunt u thuis zelf de elektroden verwijderen. De assistente heeft verteld hoe u dit kunt doen. Lever de ECG-recorder en het dagboek op de afgesproken datum en tijd weer in bij uw arts. Vervolgens gaan we het ECG analyseren. Als de uitslag bekend is zal uw arts contact met u opnemen om de uitslagen en eventuele vervolgstappen te bespreken.

Vraag de assistente om hulp

De assistente legt bij het aansluiten van de ECG-recorder uit hoe het onderzoek verloopt, hoe u eventueel uw klachten kunt registreren en wanneer u de
ECG-recorder en het dagboek moet terugbrengen.

Meer informatie

Voorbeelden van activiteiten en klachten:

Activiteiten Klachten
Ontbijten Hartkloppingen
Lopend boodschappen doen Overslag
Fietsen Duizeligheid
Huishouden/tuinieren/sporten Wegraken
Televisie kijken Steek (pijn) In de borst
Slapen Kortademigheid

Voor vragen over (het gebruik) van de ECG-recorder en het dagboek kunt u contact opnemen met uw huisarts (en assistente).

Heeft u nog vragen? Stel deze dan aan uw huisarts of de assistente. Ook als u alweer thuis bent. Voor de betrouwbaarheid van de resultaten is het belangrijk dat u weet hoe het onderzoek verloopt en wat u wel en niet moet doen. Veel mensen zijn gespannen als ze voor een hartritme-onderzoek komen. Dat is helemaal normaal, maar daardoor kan het zijn dat u niet alles goed opneemt of misschien wat vergeet. U kunt ook iemand meenemen als de ECG-recorder aangesloten wordt. Twee horen immers meer dan één. Uw arts of de assistente blijven altijd uw eerste aanspreekpunt bij vragen of twijfels.

Heeft u vragen die de huisarts niet kan beantwoorden?
Neem dan contact op met de Hartis helpdesk op 088 - 202 46 46.

iconenrij

Hartis gaat zeer zorgvuldig om met uw medische- en persoonsgegevens. Wij zijn hiertoe gecertificeerd volgens de internationale normen voor informatie en data beveiliging ISO 27001 en privacy ISO 27701. Tevens zijn wij geaccrediteerd volgens de Nederlandse norm voor databeveiliging in de zorg NEN 7510. Mocht u verdere vragen hebben over hoe wij omgaan met uw gegevens en uw privacy verwijzen wij u graag naar onze privacy statement op onze website www.hartis.nl

Wij zijn ISO 27001, ISO 27701 en NEN 7510 gecertificeerd